BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Componentele unui PC

CD-ROM

Compact discul constitue un alt suport de memorie externa cu caracteristici superioare fata de discurile flexibile . CD-ROM-ul (Copmact Disc Read Only Memory) reprezinta suportul de memorie in plina ascensiune datorita facilitatilor deosebite pe care le prezinta, atat in ce priveste tehnologia avansat de fabricatie,cat si in ce priveste modul de organizare si de accesare a informatiilor .Stocarea si accesarea datelor de pe CD-ROM-uri, se realizeaza prin mijloace optice cu o viteza mult mai rapida, care reduc numarul de componetnte mecanice si maresc fiabilitatea suportului. Istoria CD-ROM-urilor nu este prea indepartata de zilele noastre. Preocuparile in acest domeniu se remarca indeseobi dupa anul 1980, in urma unei intelegeri intre renumitele companii Philips shi Sony. Pana la aceasta data fiecare dintre cele doua companii realizase, dupa propriile conceptii si tehnologii,anumite variante de CD-ROM-uri insa abia in anul 1982, ca urmare a intelegerii stabilite, acestea au definitivat standardul actualelor CD-ROM-uri.Discurile CD-ROM si discurile CD-audio sunt asemanatoare (unii spun identice) dar in acelasi timp sunt si diferite unele fata de altele.Ele sunt identice ca suport,ca principiu de citire,si ca marime si format fizic,insa difere din punct de vedere al continutului informational si al unitatilor hard pentru inregistrare si redare.Un CD-audio, introdus insa intr-o unitate hard de CD-ROM,va putea fi citit si redat fara probleme.

DVD-ROM

Desi capacitatea de stocare a unui CD-ROM este semnificativă,multe programe si jocuri incep să aibă dimensiuni din ce in ce mai mari;au apărut deja enciclopedii sau programe pe 4-5 CD-ROM-uri.Problema aceasta este rezolvată prin apariția DVD-ROM-ului,următorul pas după compact disc. DVD-ul va fi foarte important pentru utilizatorii computerelor pentru ca va fi folosit pentru cele mai mari si mai interesante jocuri,pachete de programe si filme. Tehnologia DVD va inlocui,probabil,casetele video care există la ora actuală pe piață. Un disc DVD arată ca un CD obisnuit,dar punctele purtătoare de informație binară (0 si 1) sunt mult mai mici si mai apropiate unele de altele.Asa că in loc de 650 MB de informație care pot fi stocați pe un CD, un DVD poate stoca acum pană la 4,7 GB. Spre deosebire de CD,un DVD poate avea două fețe pe care să se inregistreze informație,asa că intorcandu-l se mai pot citi incă 4,7 GB de informație.Iar pe viitor discul va avea mai multe straturi in interior astfel că va putea stoca peste 15 GB - sufficient pentru cel mai mare program imaginabil. Primele discuri DVD-ROM sunt instructive-deconectante si discuri cu jocuri.Acestea folosesc capacitatea suplimentară pentru a adăuga mai multe segmente de informație video si audio si pentru a face ca toate fragmentele multimedia să arate si să sune mai bine decat CD-ROM-urile standard.

Blu-Ray

Discul Blu-ray (numit si BD, din engleza Blu-ray Disc) este un tip de disc optic de mare densitate folosit pentru stocarea de date digitale, în special înregistrari video de înalta definitie. Numele Blu-ray sugereaza culoarea albastru-violet a razei laser cu care se fac citirea si scrierea acestui tip de disc. Din cauza lungimii de unda relativ mici (405 nm), un disc Blu-ray poate contine o cantitate de informatii substantial mai mare decât unul de tip DVD, care foloseste un laser de culoare rosie de 650 nm. Astfel, un disc Blu-ray poate sa contina 25 GB pe fiecare strat, de peste 5 ori mai mult decât DVD-urile cu un strat care pot stoca doar 4,7 GB; iar discurile Blu-ray cu doua straturi (50 GB) pot stoca de aproape 6 ori mai multe date decât un DVD cu dublu strat (8,5 GB). Mai multi fabricanti au lansat pe piata discuri Blu-ray inscriptionabile si reinscriptionabile cu un singur strat sau cu strat dublu. Discul Blu-ray este asemanator cu PDD, un alt format de disc optic lansat de Sony în 2003, care însa are o viteza de transfer mai mare: 88 Mbit/s fata de numai 36 Mbit/s în cazul discului Blu-ray. Pentru a realiza aceasta performanta PDD foloseste o tehnologie avansata si costisitoare, fapt pentru care piata sa se limiteaza la aplicatii de arhivare a informatiilor de catre firme, în timp ce discul Blu-ray se adreseaza pietei mult mai largi a consumatorilor casnici.